מדריך לתסמיני מחסור בנוטריאנטים – סידן
מחסור בסידן מתייחס למצב שבו הצמחים אינם מקבלים הספקה הולמת של סידן, נוטריאנט חיוני לצמיחתם ולהתפתחותם.
לסידן תפקיד מכריע ביצירת דופן התא, שלמות מבנית ותהליכים מטבוליים שונים בצמחים. כמות בלתי מספקת של סידן בצמחים עלולה לגרום למגוון תסמינים, השפעות שליליות על הצמיחה ותנובת היבול שלהם, והטיפול במחסור עלול להצריך אסטרטגיות מושכלות.
מהם התסמינים של מחסור בסידן?
תסמינים בעלים
- נקרוזה: אחד התסמינים השכיחים ביותר של מחסור בסידן הוא התפתחות של רקמה נקרוטית (נמקית) בקודקודי הצמיחה ובשוליים של עלים צעירים.
- סלסול עלים: העלים המושפעים מהמחסור מסתלסלים או מתעוותים ולעיתים נראים קטנים מהרגיל.
- חריגות שונות: עלים בעלי צורות לא סדירות ופיתוח דפוסי גדילה חריגים.
תסמינים בפירות
- ריקבון העוקץ: תסמין ידוע של מחסור בסידן בצמחי פרי, במיוחד בעגבניות, פלפלים וחצילים. הוא מתבטא כאזור כהה ושקוע בקצה הפרי בצד הפריחה.
- דפורמציה של פירות: עיוותים או דפוסי גדילה חריגים של הפרי.
תסמינים בשורשים
- צמיחת שורשים מופחתת: מחסור בסידן עלול לגרום לעצירת התפתחות שורשים, דבר שעלול להשפיע על יכולת הצמח לספוג מים ונוטריאנטים מהקרקע.
מחסור בסידן בפרימולה
מהן ההשפעות של מחסור בסידן?
- עיכוב גדילת הצמח: הסידן חיוני לחלוקת התא ולהתארכותו. מחסור עלול לגרום להאטת קצב הצמיחה ולהקטנת הגודל הכולל של הצמח.
- איכות פירות ירודה: מחסור בסידן עלול לגרום להתפתחות של פירות מעוותים או באיכות נמוכה, דבר הפוגע ביכולת לשווק אותם.
- רגישות מוגברת למחלות: החלשת דפנות התאים מגדילה את רגישות הצמחים למחלות ולפתוגנים שונים.
מחסור בסידן בפוינסטיה
מה הדרך המומלצת לטיפול במחסור בסידן?
- בדיקת קרקע: השלב הראשון הוא בדיקת קרקע כדי לקבוע את רמות הסידן הנוכחיות בקרקע. כך אפשר לקבוע אם קיים חוסר.
- גיבוס: אם בבדיקת הקרקע מתגלות רמות סידן נמוכות, ניתן לתקן את המצב על ידי הוספת גבס חקלאי (סידן פחמתי) כדי להעלות את ה-pH ולספק מקור סידן. קצב היישום יהיה תלוי בצרכים הספציפיים של הקרקע הנתונה.
- דישון: יש השתמש בדשנים המכילים תרכובות סידן כגון סידן חנקתי או גבס, כדי לספק מקור זמין של סידן לצמחים. יישום בצורת תרסיסי עלים עשויים לתת מענה מידי יותר לבעיה.
- ניהול נכון של מים: השקיה בצורה לא סדירה, במיוחד רמות רטיבות לא עקביות, עלולות להחמיר את המחסור בסידן. מומלץ לשמור על לחות קרקע עקבית כדי להבטיח את ספיגת הסידן.
- הימנעות מדישון יתר: הוספת סידן חיונית לצמח, אולם שימוש מופרז בדשנים מסוימים (למשל, דשנים המכילים אמוניום) עלול להוביל למחסור בסידן בדרך של עיכוב ספיגת הסידן. כדי למנוע בעיה זו יש לאזן את הוספת הנוטריאנטים.
- חיפוי: חיפוי של חומר אורגני סביב הצמחים עשוי לסייע בשמירה על רמות לחות עקביות בקרקע ולוויסות הטמפרטורה, דבר שעשוי לשפר בעקיפין את ספיגת הסידן.
- בחירת זנים עמידים: במקרים מסוימים אפשר למנוע את הבעיה על ידי בחירה בזני צמחים רגשים פחות להפרעות הקשורות לסידן.
- חשוב לזכור: לפני יישום של אמצעי תיקון כלשהם, יש לאבחן במדויק את המחסור בסידן באמצעות בדיקות קרקע. נוסף לכך, שמירה על רמות מאוזנות של נוטריאנטים ושיטות עיבוד הולמות יתרמו לבריאות הצמחים הכללית ויפחיתו את הסיכון למחסור בסידן .
מחסור בסידן ברוזה