מדריך לתסמיני מחסור בברזל בצמחים
מחסור בברזל , הידוע גם בשם כלורוזה של ברזל, הוא בעיה נפוצה המשפיעה על צמחים רבים, במיוחד כאלה שמעדיפים תנאי קרקע חומציים.
ברזל הוא מיקרו-נוטריאנט חיוני לצמחים, ומחסור שלו עלול לגרום למגוון תסמינים והשפעות שליליות על בריאותם.
מהם התסמינים של חוסר ברזל?
- הצהבה של עלים: אחד התסמינים הנפוצים והבולטים ביותר של מחסור בברזל הוא הצהבה של עלים צעירים, המתרחשת, בדרך כלל, בין עורקי העלה בשעה שהעורקי עצמם נשארים ירוקים. מצב זה ידוע בשם כלורוזה בין-עורקית (interveinal chlorosis).
- עיכוב הגדילה: מחסור בברזל עלול לגרום לעצירת הצמיחה, שכן הצמח אינו מצליח ליצור כמות מספקת של כלורופיל הממלא תפקיד מכריע בפוטוסינתזה.
- נשירת עלים: במקרים חמורים, עלים הסובלים ממחסור בברזל עלולים לנשור בטרם עת, דבר המוביל לאובדן עלווה.
- התפתחות ירודה של פירות ופרחים: חוסר ברזל עלול להשפיע לרעה על התפתחות הפירות והפרחים, להקטין את תפוקת היבול ואת הערך האסתטי הכוללת של צמחי נוי.
מהם התסמינים של חוסר ברזל?
- עיכוב פוטוסינתזה: ברזל הוא מרכיב מרכזי בכלורופיל, הפיגמנט האחראי על לכידת אור השמש והמרתו לאנרגיה בתהליך הפוטוסינתזה. מחסור בברזל פוגע בתהליך זה, ומפחית את יכולת הצמח להפיק אנרגיה ולגדול.
- החלשת חסינות הצמח: מחסור בברזל מחליש את יכולתו של הצמח להתגונן מפני מחלות ומזיקים. צמחים בריאים ערוכים טוב יותר לעמוד בפני התקפות של גורמי מחלה.
- בריאות כללית ירודה: מחסור כרוני ממושך בברזל עלול לגרום לפגיעה חמורה במצב הבריאות הכללי של הצמח ולהגדיל את רגישותו לעקות סביבתיות שונות, כגון בצורת או טמפרטורות קיצוניות.
מחסור בברזל בפוטנטילה טרידנטטה (‘Potentilla triden-tata ‘Nuuk)
מה הדרך המומלצת לטיפול במחסור בברזל?
- בדיקת קרקע: השלב הראשון הוא בדיקת קרקע כדי לקבוע את רמות ה-pH ורמות הנוטריאנטים בקרקע. מחסור בברזל הוא תופעה נפוצה יותר בקרקעות בסיסיות (אלקליות) (רמת pH מעל 7.0).
- התאמת ה-pH של הקרקע: אם רמת ה-pH של הקרקע גבוהה מדי, אפשר להוריד אותה על ידי הוספת דשנים מחמיצים. טיפול זה עשוי להעלות את זמינות הברזל עבור הצמחים.
- תוספי ברזל: יש ליישם תוספי ברזל, כגון כלאטים של ברזל, ישירות על האדמה או כתרסיס עלים. ברזל בצורת כלאט נספג בקלות רבה יותר בצמחים לעומת ברזל אנאורגני.
- חומר אורגני: ניתן לשפר את בריאות הקרקע על ידי הוספת חומר אורגני, כגון קומפוסט. חומר אורגני עשוי לשפר את זמינות הנוטריאנטים, כולל ברזל.
- השקיה נכונה: יש לוודא כי הצמחים מקבלים כמות מספקת של מים, אך לא יתר על המידה. אדמה רוויית במים עלולה לשבש את ספיגת הברזל על ידי שורשי הצמח
- מחסור בברזל עלול להיות בעיה מתמשכת בגידול, במיוחד באזורים של קרקעות בסיסיות. טיפול נכון בקרקע ותוספי הזנה הם גורמים חיוניים בשמירה על צמחים בריאים ומלאי חיים.