תפוח: הזנה כל העונה

ההזנה העיקרית של התפוח מתרכזת באביב, אז מתרחשים שינויים מהירים בפיזיולוגיית העץ ובפעילות ההורמונלית ולכן בשלב זה צריכים להיות ערוכים עם דישון מותאם ומדויק. אך גם בהמשך גידול הפרי, ולאורך כל העונה, כולל לאחר הקטיף, יש להקפיד על הזנה שתכין את העתודות ליבול השנה הבאה

פברואר 26, 2024
1 דק'
מאת ד"ר דביר טלר, אגרונום ראשי, דשנים מקבוצת ICL
ישראל

האתגרים שעומדים בפני המגדלים בכלל ומגדלי התפוח בפרט מתחדדים משנה לשנה: דרישת המשווקים והצרכנים לפרי איכותי, שמירה על רווחים, תנאי מזג אוויר, מזיקים ומחלות, איכות האחסון ועוד. פירות מוצקים, בעלי צבע עז וקליפה איכותית ועמידים באחסון ארוך הם משאת נפשם של מגדלי התפוח תמיד. השנה נוסף אתגר של איחור ומיעוט מנות הקור שהעץ הנשיר זקוק להן כל כך. מהי אם כן ההזנה הנכונה שתיתן נקודת פתיחה טובה להשגת האתגרים בתנאים הללו?

 

יסודות מאקרו

  • החורף הנוכחי, כאמור, לא היה קר, אולם התאפיין בכמות יפה של גשמים. לאחר חורף גשום חלה הידלדלות של יסודות ההזנה מאזור בית השורשים של העץ. במידה ולא ניתן דישון סתווי – יש לתת דישון טכני בסוף החורף.
  • בזנים הצבעוניים, כולל צהוב, יש להימנע מדישון חנקני מאוחר, שיגרום לעיכוב בשבירת הצבע.
  • מההתעוררות (תחילת ההשקיה) עד לאחר חנטה יש ליישם שלוש יחידות חנקן, יחידה אחת זרחן ושלוש יחידות אשלגן.
  • בהמשך להשלים בעונה המוקדמת, בהתאם לזן, לכשמונה יחידות חנקן ולכ-10 יחידות אשלגן לעונה.
  • כמובן שהמלצות הדישון צריכות להינתן בהתאם לתוצאות בדיקות העלים והקרקע והיבול המצופה.

 

הזנה עלוותית

מומלץ לתגבר את הדישון בריסוסי הזנה עלוותית, במיוחד בתחילת העונה. ניתן לרסס ריסוסי הזנה החל

משלבי ההנצה (לא בפריחה עצמה) ובמהלך העונה. במהלך ההנצה באביב, אין לצמח מספיק מסת עלים לפתח את איבריו ולהעלות חומרי הזנה מהשורשים המנוונים, ולכן דישון עלוותי לאחר הקטיף מבטיח עתודות שיעודדו הנצה מאוזנת יותר באביב. ניתן ליישם מוצרים גם לאחר הקטיף, לפני הזדקנות העלים. כדי להבטיח עתודות אנרגיה בעץ המתעורר מתרדמה יש להקפיד על הדישון הסתווי.

 

לשמירה על עלווה בריאה ולמניעת מחסורים מומלץ להשתמש במוצרי ההזנה העלוותית של חברת YARA, שדשנים ICL משווקת, לצד המוצרים הוותיקים האיכותיים של דשנים מקבוצת ICL:

 

מגנזיום ומנגן
YaraVita MAGTRAC |Pro YaraVita MANTRAC

מגנזיום ומנגן נחוצים להנצה ולצמיחה מהירה וחזקה של רקמות צמחיות חדשות. מומלץ יישום 0.5 ליטר/ד YaraVita MAGTRAC ו-0.1 ליטר/ד Mantrac Pro. יש לרסס לפני הפריחה, לאחר נפילת עלי הכותרת ו-10-14 ימים לאחר מכן.

 

אבץ ובורון

Zintrac700 | Bortrac150 | אבצאון

אבץ ובורון הכרחיים לצמיחה ולהתפתחות רקמות חדשות, לשלבים הראשונים של הפריחה והיווצרות הפרי. שני יסודות חיוניים אלה משפיעים על מספר הפירות, גודלם ואיכות הקליפה. אספקתם בסוף העונה תבטיח פתיחת עונה מאוזנת. מומלץ ליישם 0.1 ליטר/ד Zintrac700 ו-0.2 ליטר/ד Bortrac150. יש לרסס לפני הפריחה ובנפילת עלי הכותרת.

 

מחסור באבץ שמתבטא בעלים קטנים וצפופים בקצוות הענפים ניתן לשפר גם באמצעות ריסוסי אבצאון 0.2%. יש לרסס שלושה ריסוסים בהפרש של 10 ימים בין ריסוס לריסוס.

 

Bud Builder
Bud Builder הינו אבקה רטיבה המשלבת נוטריינטים מרכזיים שנמצאו חיוניים כתוספת בתקופת ההתעוררות והפריחה. מכיל כמויות משמעותיות של מגנזיום, בורון ואבץ, מוצר אידיאלי לריסוס לפני הפריחה לשיפור התפתחות הפרי, ולאחר הקטיף להגברת רמות הנוטריינטים בעונה הבאה. מומלץ ליישם 0.5-1 ליטר/ד, לפני ואחרי הפריחה.

 

ביוסטימולנטים

גומד | ספיר | פרל

דילול פרחים בשלב הפריחה והסרת חנטים בשלב מוקדם משמשים להפחתת עומס היבול הצפוי על העץ, לקבלת פרי גדול ואיכותי ולצמצום הסירוגיות במהלך השנים. למווסתי צמיחה כדוגמת אוקסין, המיועד לדילול פרי, מומלץ להוסיף ביוסטימולנטים המכילים אצות, כדוגמת גומד, ספיר ופרל (שמכיל גם סידן), ומיועדים לריסוס עלוותי.

 

סידן

קלניט 150

תפוח שנקטף במטרה לאחסנו בקירור לאורך זמן, יש לרסס בסידן, כדי לצמצם את פגעי תופעת הגומה המרה. חשוב לתת סידן כבר משלב הפקעים ובמשך כל תקופת הגידול של הפרי. מומלץ לספק לעץ כ-1.75 ק”ג סידן לדונם. יש לרסס 100-150 ליטר לדונם קלניט 150 בריכוז 1%. להתחיל בתחילת יוני ולאחר מכן כל 10-7 ימים מהטיפול הראשון. בזנים גאלה ופינק בסך הכול ארבעה טיפולים, בכל שאר הזנים – שישה טיפולים.